Откриване на ново българско училище в Ирландия

Първият звънец би за децата в неделния клас по български език “Аз съм българче” към Посолството на България в Ирландия

Над 20 деца от български и смесен произход ще изучават в Дъблин българския език, традиции и обичаи през учебната 2008-2009 година. Българският посланик в ирландската столица – Емил Ялнъзов – символично би първия учебен звънец в неделя, 21-ви септември и пожела на добър час.

Учениците са разделени в четири възрастови групи. Най-малките, между 2 и 4-годишна възраст ще учат езика под формата на песни, игри и стихотворения. С тяхното обучение ще се занимава Алина Радева. Педагогът Екатерина Мотева пък ще подготвя предучилищната група. Велина Тодорова ще учи децата от началните класове на кирилица и да познават българските традиции и обичаи. Учениците на възраст от 10 до 14 години ще бъдат обучавани от Валентина Чолакова. И четирите учителки са квалифицирани преподаватели с висше педагогическо образование. Всички учебни часове ще се провеждат веднъж седмично – в неделя, в Младежкия католически център към църквата “St. Paul” в центъра на Дъблин от 9.30 часа. Учениците ще изучават българския език според учебната програма, одобрена от Министерството на образованието и науката в България. В края на учебната година те ще положат тестови изпит и ще получат дипломи.

Клас по български език към посолството в Ирландия е имало в периода 2004-2006 година, но е бил прекратен. Сега инициативата за възстановяването на часовете по за деца от български и смесен произход, живеещи в Ирландия, е на група родители и е подкрепена от посланик Емил Ялнъзов и съпругата му Силвия, които направиха и първото дарение - учебници за началния клас. Всеобщото желание е да се поддържа жив българския дух и култура зад граница.