24 май 2009 в Хатива, Испания

24 май и „Господарите на тебешира”

Всеки българин, независимо в коя точка на света се намира, носи в сърцето си спомена за най-светлия български празник-24 май-денят, в който отдаваме почит на делото на славянските братя Кирил и Методий и техните ученици.

От първото официално празнуване на този свят ден през ХІХ в до днес в България съществува култ и преклонение към личностите, благодарение на които славянската писменост и култура съществуват и имат огромна рола в историята на нашия и другите славянски народи.

Училището е мястото, където се запалва искрата на знанието и любовта към него. Благодарение на тези светилища българският дух оцелява през вековете, за да носи славното си име.

С такава чиста и възторжена атмосфера започна празнуването на 24 май в Българското училище „Свети Иван Рилски” в гр Хатива, Валенсианска област. Тук се обучават 150 деца,второ поколение български емигранти. На всеки официален български празник залите се пълнят не само от родителите, а и от много други наши сънародници,дошли да отдадат почит на българското и да прекарат приятни моменти в „своя” обстановка.Този път също не направи изключение.

Тази година учениците от 5-10 клас изявиха желание сами да подготвят сценария и предизвикаха истински фурор с изпълнението на програмата си.Тя излезе от рамките на обикновено тържествено честване на празника на буквите,защото децата превърнаха този ден в честване на българския дух.Като имитираха любимците си от известното телевизионно шоу „Господари на ефира” , водещите Атанас,Симеон и Банко не оставиха равнодушни нито испанските,нито българските си зрители,защото тяхни „гости”бяха известни личности от училище- първокласниците с „Театъра на Буквите” дадоха старт на най-незбравимия ден в живота си-денят,в който в един глас заявиха-„Вече сме грамотни!”Вокална група „Сладур” просълзи гостите с перфектното изпълнение на „Облаче че бяло” и „Петлите пеят”.Като истински телевизионни водещи момчетата интервюираха гостите си с въпроси от типа:Защо е важно да знаем родния си език и култура, Кое българско стихотворение обичаш и т.н Малките танцьори от групата за народни танци”Нашенче” се изявиха с три танца и заслужено обраха овациите на публиката.

Какво нямаше на този ден в Хатива - поети, певци, танцьори и актьори. Лично голямата българска певица Лили Иванова поздрави всички гости с испанската песен „Камино”. Поанта на празника сложи Танцова формация „Българи”.

А ние,учителите,уморени и доволни, дълго след края на програмата развълнувано си повтаряхме,че българите сме дали и има още много да дадем на света.

Училището ни в Хатива тази година има призово място в литературния конкурс „Стефан Гечев”, организиран от Държавната Агенция за българите в Чужбина - деветокласничката Яна Христозова спечели журито с прекрасните си разсъждения върху творбата на Дебелянов „Да се завърнеш в бащината къща”

Ваня Пенчева
Координатор на Първо Българско Неделно Училище ”Св. Иван Рилски” Хатива, Испания
АИБЕ БАЛКАН-Хатива