Български дни в Чикаго - 2011

От 29 април до 1 май 2011 г. Чикаго бе средище на поредица от инициативи, събрали заедно много български емигранти от различни части на САЩ и Европа.

На 29 април в една от залите на Oakton Community Collegе в Чикаго бе предоставена театрална постановка с български актьори: спектакълът “Револверът“ на Майа Праматарова и с участието на талантливите млади актьори Иван Ангелов от Чикаго и Джина Ди Донато от Ню Йорк.

На 30.04.2011 г. в Чикаго се състоя Форум на българските училища и подкрепящите ги организации в САЩ на тема: „Ролята на българските общности в САЩ за запазване на българския език и национално самосъзнание”. Инициативата за Форума е на Първото българско лицензирано училище „Джон Атанасов” в Чикаго и Асоциацията на българските училища в чужбина.

Почетни гости на Форума бяха министърът на образованието г-н Сергей Игнатов и зам.-председателят на Народното събрание г-н Георги Пирински. Участници във Форума бяха представители на български училища на територията на 15 града в 13 щата на Америка: Чикаго, Вашингтон ДС, Ню Йорк, Бостън, Шарлот, Филаделфия, Детройт, Минеаполис, Сент Луис, Сарасота, Тампа, Сан Антонио, Лас Вегас, Сан Диего, Лос Анжелис, директорите на българските училища в Лондон и Париж, представител на УС на АБУЧ от Берлин и председателят на АБУЧ от София.Към Форума се присъединиха и представители на български медии, културни и духовни институции в САЩ и България, обществено активни личности и представители на американската администрация в Чикаго.

Всички участници във Форума определиха тази среща като най-високото постижение в диалога между неправителствените организации и държавата по отношение на образованието ни по роден език и култура зад граница.

На следващия ден, 1 май 2011 г., домакин на форума бе Българо-Американска Асоциасия (БАА), Чикаго. За четиринадесети пореден път се проведе фестивалът, под надслов “Български дни в Чикаго – пролет 2011“. Дискусионните сесии на БАА се провеждат два пъти в годината – през пролетта и есента. Пролетната сесия 2011 премина като част от Форума на българските училища и подкрепящите ги организации в САЩ. Гости на Фестивала бяха официалните представители на българската държава в лицето на министър Игнатов и зам.председателя на 41-то НС – Георги Пирински, както и представителите на Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ – Тихомир Стойчев и Стефка Йовчева, а също и Евелина Христова – съветник на министър С. Игнатов. Сред присъстващите на фестивала бяха и членове на УС на АБУЧ и зам.ректора на Американския университет в България – д-р Сайръс Рийд.