Награждаване на "Успелите деца на България"

На 31 май 2011 г. в зала номер 3 на НДК в София се състоя тържественото награждаване на Успелите деца на България – 2010 г. Инициативата е на Фондация „Димитър Бербатов”. За трета поредна година малките български венценосци празнуват заедно с любимия си бате Бербо.
От цяла България стотици ученици и техните родители заприиждаха час по-рано, за да заемат места в голямата зала, където номинирани и наградени ученици щяха да получат признание за постиженията си през миналата 2010 година.

За втори път Фондация „Димитър Бербатов” (ФДБ) включва в престижния конкурс и българчетата от училищата зад граница. Тази година за първи път Асоциацията на българските училища в чужбина е и съорганизатор на събитието, което е голяма чест. За съжаление нашите ученици не могат да присъстват така масово на церемонията по връчването на наградите, защото са на училище в чуждите държави и защото не е така лесно да се тръгне от далечните страни към София, но все пак – имаме и представители: Таня Ковачка – ученичка от 5 клас на Българското училище към Посолството в Лондон, която е и носител на първа награда за Социален проект . Децата от чужбина се състезават в отделна категория. Те не са толкова много и на практика конкуренцията при тях не е така голяма, както в основните категории за децата в България, където доста оспорвано се състезават стотици. Много сме радостни, че през тази година нашето училище в Лондон има шест номинирани. Миналата година бяха 8, но тази година имаме трима финалисти. Едната е Таня, за която вече споменах, втората финалистка в раздел Наука (Математика) е Аннабел Минкова от 8 клас, а има и една много специална награда за малкия второкласник Николас Шрайф, отличен за благотворителна дейност за развитието на спорта за непривилегировани деца. Сред децата от чужбина има и друго отличено дете. Десислава Йорданова от българското училище в гр. Шарлот, Северна Каролина – САЩ, която спечели първото място в областта Спорт.

От името на Асоциацията на българските училища в чужбина и от името на всички деца в нашите задгранични училища поднесохме едно огромно бяло цвете (метър и двадесет високо) с думите : „Бате Бербо, имаш златни крака, златни обувки, но най-ценно е златното ти сърце. Благодарим ти, че даряваш на децата надежда и уважение”.

Преди повече от година Димитър Бербатов подари на нашето училище в Лондон своята фланелка с автограф, която по Коледа разиграхме на благотворителен търг. Със спечелените от продажбата пари обзаведохме част от новата ни класна стая. Сега решихме да върнем жеста и Калоян Колев – ученик от 8 клас (също номиниран от ФДВ) връчи на звездния ни шампион нашата униформена тениска, на която всички наши ученици и учители бяха поставили свои автографи. Пожеланието ни бе след години някой от тези автографи да има толкова голяма стойност, колкото автографа на голямата футболна звезда.

Церемонията по връчването на наградите на децата бе изключително вълнуваща. Винаги, където има деца – празникът става. Но за това тържество на успеха имаха огромна заслуга мнозина. Един невероятен екип от сътрудници на г-жа Диди Ходжева – директор на ФДБ, режисьорът на церемонията Камен Воденичаров, водещият Део. И все пак – централните фигури бяха Димитър Бербатов и щастливите от присъствието му ученици.

Много искрен в признанието си шампионът сподели: „Мили деца и родители, това, че сте тук тази вечер, наистина е много голямо удоволствие за мен. Вие всички сте победители! Ще имате и тежки моменти в бъдеще, но не трябва да се предавате. Те ни правят по-силни хора. Благодаря ви, че сте тук! Поздравления за постиженията ви и ви желая още много успехи!”
Още по-вълнуващи бяха благодарностите и пожеланията на децата към него. Не знам дали съм права, но ми се стори по едно време, че след трогателните думи на едно от децата в очите на силния мъж заблестяха малки влажни светлинки.

Истински празник на талантите бяха изпълненията на номинираните по проекта „Награди за успелите деца на България”. Мариела Апостолова с нейната песенчица „Радице моя” огласи залата толкова по български. Грееше на сцената в родопската си носия и ме върна в дните, когато със същата виртуозност изправи на крака хилядите в Лондон, дошли да чуят концерта на „Мистериите на българските гласове”. Тя пя и там, заедно с още три невероятни млади народни изпълнителки, номинирани от Фондация Димитър Бербатов. После ни плени цигуларят Виктор Тренев със своя „Български танц” от Парашкев Хаджиев. На сцената излезе един много сериозен „фъстък” , босичка, но в искрящо бял карате костюм, шампионката Ана-Мария Абаджиева. Тя изпълни впечатляващи бойни упражнения с такова майсторство, че всички притихнаха. Сладуранската двойка по спортни танци Михаела Антонова и Иван Иванов от Бургас изиграха по шампионски своето Пасо – добле. И към края - невероятният попизпълнител от Горна Оряховица - Иван Иванов с мощния си глас зашемети всички, изпълнявайки Send me an Angel на Scorpions.

След финала, децата като пчелици в кошер слетяха своя бате Бербо за автограф и снимки с него. То това е събитие за цял живот. Всеки в залата усети, че споменът ще остане завинаги с нас. Човешко, вълнуващо, непомпозно, аполитично, но с мисъл за бъдещето и затова оптимистично бе всичко видяно и чуто.
Големите звезди не винаги са големи човеци. Нашият Бербо е!

И тук си спомням нещо, което журналистът Тома Томов каза в интервю по БТВ. Питаха го: Смята ли, че България ще се оправи. Отговорът му бе: „Ако всички играем като Бербатов!”