Посещение на ученици от в българското училище в Лондон

На 28 април 201 2 г. в дъждовния Лондон имахме засмян ден. В Българското училище към Посолството на България ни дойдоха мили гости – група ученици и учители от Първа английска езикова гимназия в София.

Въпреки мрачното и мокро време – ние си прекарахме чудесно. Съботата е ден на гимназиалните ни ученици, които с голямо нетърпение очакваха тази среща. Първо посрещнахме гостите си в класната стая, почерпихме се с малко вкуснотии, поговорихме си като за начало и малко по-късно отидохме в салоните на Посолството, където любезно ни посрещна посланик Константин Димитров и г-жа Валя Александорва, дипломат в посолството, която е член на Училищното настоятелство.

Г-н Димитров изрази задоволството си, че като възпитаник на Първа английска езикова гимназия в София има възможност да посрещне в Лондон групата на своето любимо училище. Изтъкна големия авторитет на Първа АЕГ и изрази убедеността си, че нашето Българско училище към Посолството възпитава свои достойни продължители. Разказахме накратко някои моменти от нашата история и за Асоциацията на българските училища в чужбина, след което г-жа Здравка Момчева-преподавател на учениците ни от гимназията, прочете на български и на английски своя поетична творба („Песента на Орфей”), спечелила първа награда за поезия в Канада. Тя призова децата да се стремят да покажат на света най-доброто, което носят в себе си, за да демонстрират способностите си и да печелят уважение не само към себе си като към личности, а и уважение към страната, чиито посланици са.

Умилителни спомени сподели г-жа Мартина Хаджар – също бивша възпитаничка на Първа АЕГ в София и член на училищното ни настоятелство. Преди 22 години г-жа Хаджар е била в първата училищна група, която е дошла на посещение в Лондон и тогава са преспали в посолството. Беше много интересно за всички да чуем за личния й професионален и житейски опит, натрупан през тези години в САЩ и в Лондон. Тя е инициаторът на идеята общността ни да направи Българската чешмичка в Кенсингтън Гардънс, дар на лондончани за вечни времена. Прекрасната идея стана инициатива на Българския сити клуб в Лондон, на който г-жа Хаджар е ковчежник. Откриването предстои на 26 май 2012 г. и за него всички се готвим с особено адреналинно вълнение. Поканихме децата да се включат със свои творби в сайта „Нашата България” . Този сайт е дело на двете дъщери на почетния председател на Сити клуба принц Кирил. Двете прекрасни девойки Мафалда и Олимпия Кобург наскоро гостуваха в нашето училище. Те и сега щяха да дойдат, но са в Испания на рожден ден на своя дядо по майчина линия. Имаме идея да ги поканим да гостуват в София на Първа английска езикова гимназия и се надявам, че това ще се случи.

Гостите ни имаха възможност да видят десетминутното филмче за нашето училище, направихме си и голяма снимка за спомен (вижте в приложението).
Но по-веселото се случи след това.

Оставихме децата в училище да се допочерпят и да си поговорят насаме, без учителски надзор, защото се знае, че възрастните опекунстват, а тийнейджърите недолюбват много подобно шаперонство.
Ние, учителите, се преместихме в съседната класна стая, за да си кажем още наши си неща и да поговорим за бъдещите си взаимни планове. За нас наистина беше чест да се срещнем с колектива на едно родно и толкова престижно училище и да побратимим чувствата си, защото искаме занапред да сме едно. Много, много неща ни свързват и когато очи в очи сме се видели и харесали – новите идеи и приятелства ще направят желанието за контакт необходимост. Докато ние си говорехме възрастно, в съседната класна стая се чуваха викове и смях. Нямаше го вече първоначалното по-стъписанко мълчание. Да си кажем честно, нашите ученици в Лондон са повече момчета, а сред гостите ни момиченцата преобладаваха, което определено бе повод за младежка хармония.

И макар отдавна да беше превалило пладне, макар децата да бяха поизгладнели – хич не им се тръгваше, защото си беше забавно, интересно, ново.
Очакваше ги Природонаучният музей и подгизналият от дъждове Лондон, но…то и в книгите пише, че тук това си е нормално. А в България сега е 30 градуса жега!

Е, в нашето училище от радостта на децата също си беше барем 26 градуса по целзий!
Хубави са ни децата, заради тях и ние ще си младеем. Кой като нас!

Снежина Мечева
директор, говорител на АБУЧ