ПРАЗНИК НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

На 13 май 2012 г. в Кралския колеж по музика в Лондон се състоя тържествено честване на Деня на славянските първоучители Кирил и Методий. По инициатива на Епархията на Сурож и Руската православна църква във Великобритания и Ирландия в голямата зала на музикалния колеж се събраха представители на Русия, Украйна, Беларус, България, Сърбия. Концертът бе организиран преди всичко с участието на деца от различните училища на славянските общности в Лондон и беше една прекрасна въртележка от безценен засмян славянски фолклор.

С приветствени думи към присъстващите се обърна архиепископ Елисей. В словото си той изтъкна значението на делото на солунските братя - първоучители и желанието на нашите общности да отпразнуваме заедно този свят за всички ни празник.
Животът на Кирил и Методий бе прекрасно пресъздаден в театрален спектакъл, изнесен от децата от училището към Успенския катедрален събор и епархията на Суроз.

След тях концертът продължи с изпълнение на децата от българските училища в Лондон.
Нашето училище към Посолството на България бе представено от трите ни ученички от гимназиалния курс на г-жа Здравка Момчева: Тонислава Аспарухова - 9 клас, Благомира Стоянова - 10 клас и Траянка Костова - 12 клас. Облечени в китните нашенски носии, момичетата изпълниха като истински професионалистки две от любимите си български народни песни.

След тях учениците от българското училище "Боян Мага" изпълниха нашенското "Боряно, Борянке", попяха народни детски песнички, а накрая танцовият състав на големите изпълни хороводен танц, озаглавен "Шопско настроение".

Българските училища на г-жа Милена Везенкова "В. Левски" и "Розова долина" се представиха с много сладуранско изпълнение на най-малките си ученици, облечени като калинки, а след това по-възрастните участници в танцовия им състав в квартал Баркинг изпълниха китка от български хора.
Последваха изпълнения на сръбски фолклорни песни на учениците от Сръбското неделно църковно училище.
Ученик, представител на Беларуското посолство, изпълни откъс от поема на Я. Купал.
Най-голямо бе руското участие:
Образователен културен център "Глобус" с народни песни и танц - кадрил, следван от руски хор, изпълнил "Во поле береза стояла", танцувална студия "Калинка". Тези деца бяха невероятни. Нашариха сцената с пъстрите си костюми и с изключително професионалните си почти акробатични изпълнения на руски танци. Пир за окото и душата.

След тях спектакъл с руски частушки изпълни училище "Дружба" и накрая бяха представителите на Украйна от фолклорния клуб "Млад театър" с литературно-музикална композиция по стихове на Тарас Шевченко.

Близо два часа и половина бяхме свидетели на нещо много красиво и вълнуващо. Преди всичко заради участието на толкова много ентусиазирани деца, които са свързани по кръв и слово и заедно вдъхновяват чувството за значимо присъствие на територията на Великобритания. Виждаше се как славянските общности милеят и полагат изключителни грижи, за да съхранят народните традиции. Правят го с посветеност, напомняща посветеността на Кирил и Методий.
Лично мен, след всичко видяно и усетено, най-дълбоко ме пристрасти призивът на архиепископ Елисей подобни празници да станат традиционни. Убедена съм, че всички, които присъствахме там, в бъдеще ще имаме огромно желание това да се случва всяка година.

Светът се глобализира, но в този национален миш-маш е прекрасно, когато силата на славянското единство изгрява по такъв вълнуващ начин и вдъхновява децата да творят красота - родна, песенна, хороводна, красота, завещана от деди.

Организацията беше безупречна. В края на концерта ръководителите на съставите получиха прекрасни грамоти за участието си, а всички участници (повечето деца) бяха възнаградени с шоколади на известната фирма "Торнтон", на които бе изписана датата 13 май 2012 г.

Неволно си спомних как навремето нашият съхранител на училището ни - посланик Иван Станчов, организараше по Коледа съвместни празници на децата от страните на Балканския полуостров, на които също така пеехме песните на народите си и беше завладяващо.

Далеч сме от родните земи, но родното живее чрез нас по света и ни кара да се гордеем с присъствието си, където и да сме намерили спирка в живота си.
Беше прекрасен ден!

Снежина Мечева
директор на Българското училище към посолството на България в Лондон
говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина