Мероприятия на Българското училище в Сао Пауло

Информация от г-н Михаил Кръстанов, основател, учител и ръководител на Българското училище в Сао Пауло.

На 3 март 2012 г. се е състоял Открит урок в присъствието на посланика в Бразилия, над 300 българи, бесарабски българи, родители, ученици, гости, приятели на България. Тържеството е било открито в зала „Chef de Jur” - Sao Paulo. За Националния празник на България е изнесено приветствено слово от посланик Мануел Насименто, поздравление от г-жа Катарина Паслар - председател на Културната Асоциация на българите в Бразилия, както и от Българското училище в Сао Пауло. Присъстват също и други представители на ръководството на Културната Асоциация на българите в Бразилия. По повод 3-ти март е представен доклад. Впоследствие е прожектиран филм за храма „Свето Преображение Господне” в Болград. След филма се е състояла дискусия. В празничната програма учениците от Българското училище в Сао Пауло представят рецитал по стихове на български възрожденци.

По случай 24 май Българското училище в Сао Пауло отново изнася тържествена програма. Този път децата рецитират стихове от български класически и съвременни автори.По повод празника са прочетени поздравления от Културната Асоциация на българите в Бразилия и от Българското училище в Сао Пауло.

Седмица по- късно в Мемориала на имигрантите се провежда „Фестивал на нациите” в Сао Пауло. В този голям традиционен и същевременно с това интернационален празник участват всички народности на територията на Бразилия. Те представят както традиционни продукти и кулинарни специалитети, така и сувенири. Фестивалът е изпълнен с музика и танци на различните народи. През тази година българското участие на фестивала е било забележително, споделя г-н Кръстанов. Пред българските щандове се тълпят любопитни посетители. „Фестивалът на нациите”, състоял се в Сао Пауло в две поредни недели – 27 май и 3 юни, е имал три нива: кулинарна ложа, арт-ложа, арт-предмети и танцова група. В кулинарната ложа са представени най-разнообразни български специалитети – вина, филета, консерви, български сирена, погачи и много други. В арт-ложата гостите са били запознавани с българските традиционни занаяти, българската керамика, тъкани, произведения на изкуството. Прекрасна фолклорна група, действаща към Културната Асоциация на българите в Бразилия и Българското училище в Сао Пауло, развеселявала гостите от различните страни с български хора и ръченици. По данни на Кметството в Сао Пауло и на местните медии посетителите на "Фестивала на нациите” са били над 700 хиляди.