Мартеници от Брацигово през Берлин за Лондон, 01.03.2012

До Българско училище
към Посолството на Република България в Лондон

УВАЖАЕМА Г-ЖО МЕЧЕВА,
СКЪПИ КОЛЕГИ И НАСТОЯТЕЛИ,
МИЛИ УЧЕНИЦИ,

По стара българска традиция на първия ден на пролетния месец март, ние, българите, се закичваме с бели и червени конци. Тази така наречена мартеница подаряваме на близки и приятели с пожелание за здраве и дълголетие.

Мартеницата води началото си от времето на хан Аспарух, чийто завет е бил червено-бялата нишка никога да не се разкъсва и винаги да свързва българите. Оттогава до днес преплетените червено-бели конци са здравата нишка, която свързва българите по света - за да сме силни и единни, да знаем и помним откъде произлизаме и да не се разделяме.

По повод 1-ви март Ви изпращам 120 мартеници. Мартениците получих от децата в Комплекс за социални услуги за деца и семейства в гр. Брацигово, България, на които извършвам дарения и с които съм в много добро сътрудничество. В знак на благодарност, за 1-ви март, децата и колективът на Комплекса ми поднесоха огромен пакет със собственоръчно изработени мартеници. При разговор с директорката на Комплекса, г-жа Костадинка Найденова, благодарих и споделих, че част от прекрасните мартеници ще запазя завинаги, а другите ще изпратя за Лондон, за да зарадват, както други наши сънародници, така и приятели на България в Лондон. Г-жа Найденова приветства идеята - българските мартенички, тръгнали от Брацигово и преминали през Берлин, да продължат пътя си към Лондон.

Известно ми е, че българската общност в Лондон с нетърпение очаква празника, който ще се състои на 26.05.2012 г. в Кенсингтън Гардънс и усилено се подготвя за събитието на годината. Българското училище към Посолството на Република България в Лондон е един от организаторите на мероприятието и именно затова изпращам мартениците за него.

Закичете се с мартеничките от децата в Брацигово! Подарете ги на наши сънародници и приятели на България в Лондон! Нека мартеницата, символизираща единство, да ни свързва нас, българите, сега и завинаги! Нека са живи българските традиции и ги популяризираме по целия свят!

С уважение,

Ваня Велкова,
Основател на Българското училище в Хамбург,
Член на Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина

Берлин, 1 март 2012 г.